Indkøbskurven er tom.
Hyldestkoncerter til Leonard Cohen
Rejser, Kultur & Event

Et musisk kærlighedsprojekt. Reportage fra koncerten i Aalborg d. 24. januar.

Tekst: Lærke Helene Askholm / Fotograf: Lærke Jørgensen.

Efter at have modtaget en overvældende interesse for flere hyldestkoncerter til Cohen, blev det endelig en realitet med 10 koncerter rundt omkring i landet med det samme stjernespækkede hold af kunstnere, som var med til den første hyldestkoncert d. 21. februar 2017 i Amager Bio. Magasinet Kunst var med til koncerten i Aalborg d. 24. januar.

Der var en helt igennem magisk stemning på Skråen Royal Stage i Aalborg allerede inden koncerten gik i gang, og det summede af forventning, og folk foran scenen talte om både Cohen og om de smukke danske stemmer, der var sat til at fortolke hans sange. Med stor stil gik koncerten i gang, og en stemningsfuld natklubbelysning i stærke farver, fra skiftende blå, violet og rød, dannede rammen om musikerne, der alle havde en velkendt Cohen-coolness over sig. Signe Svendsen og Sara Indrio stod til venstre på scenen ligesom The Webb Sisters, og med samme feminine råstyrke havde de et lignende nærvær og en smuk intensitet hele koncerten igennem. Sara Indrio lagde første sæt ud med at synge Cohen-sangen `A thousand kisses deep´, og hendes smukke stemme fangede opmærksomheden fra alle i salen, og Sharon Robinsons dragende stemme blev derved også fint æret i hele det rolige samspil mellem Sara og publikum. Sara sang ligeledes Famous Blue Raincout som indledning til andet sæt, og publikums sangstemmer var nu virkelig opvarmede og istemte ivrigt, at `Jane came by with a lock of your hair´.


Foto: Lærke Jørgensen.

Koncerten var præget af et utroligt højt niveau uden at det blev spor mekanisk. Der var en kontinuerlig levende dynamik mellem musikerne og publikum, og sangernes nuancer og store stilmæssige variation skabte en koncert, som forblev spændende både lydmæssigt og visuelt hele vejen igennem. Den mandlige coolness tog mange former, og de både dybe, rå og brændende stemmer blendede sig naturligt ind i Cohens sange. Steen Jørgensen, som i sin tid har spillet `It Seems so long ago, Nancy´ live sammen med C.V. Jørgensen for selveste Leonard Cohen, sang ligeså smukt og dedikeret Lady Midnight, Sisters of Mercy og efter pausen min personlige favoritsang I Can't Forget, ligesom han også sang Don´t go home with your hard on som en duet med sanger og guitarist Mike Andersen. Mike Andersen sang også Suzanne, Memories, Diamonds in the Mine og Come Healing som ekstranummer, mens han spillede en eminent guitar til. Bjørn Fjæsteds sprøde og kraftfulde stemme fyldte fint både I'm Your Man, First We Take Manhattan og Hallelujah ud, ligesom han også som ekstranummer sang So Long, Marianne med et stort publikumskor til. I allerypperste croonerstil sang Claus Hempler sangene Paper Thin Hotel, Hey, That's No Way to Say Goodbye, Everybody Knows og sammen med Signe Svendsen leverede han en yderst raffineret version af Dance Me to the End of Love, hvor publikum igen var med i både sang og vuggende dans. Signe Svendsen løftede i utrolig smuk stil både Take This Waltz og Bird on the Wire, hvor hendes nøgne klare stemme gav både blanke øjne og kuldegysninger.


Foto: Lærke Jørgensen.

Stemningen var til denne koncert helt magisk, og Mike Andersen takkede publikum fra scenen efter koncerten som et særligt lydhørt publikum. Et stille publikum i Jylland er jo en stor kompliment, og da jeg i pausen ligesom mange andre stod i kø på toilettet, sagde en kvinde, at det da var for flødebolle-agtigt. Jeg har sjældent set så mange uenige og aktivt uforstående blikke før, og de folk, der godt nok er af få ord, viste meget klart, at koncerten altså var en succes! Den rummede både glæde, dybde og megen refleksion, og det smittede, at bandet helt tydeligt havde det internt rigtig godt og sjovt med hinanden.

Efter koncerten fik jeg en snak med guitarist Lars Skjærbæk, hvor han fortalte om baggrunden for projektet:

”I forbindelse med Cohens død for et par år siden spurgte Amar Bio min bror Troels, om han ville samle et hold for at hylde sangskriveren derude. Det blev så alle os,” fortalte Lars om holdet, der består af de nævnte solister (hvoriblandt den færøske sangerinde Eivør også sang med til første koncert).  Bandet består af Lars selv på guitar, hans bror Troels på bas, Palle Hjorth på Keyboards og Mads Andersen på trommer. Det var en fryd at opleve så overlegne musikere i et tilsvarende overlegent samspil i flere timer!


Foto: Lærke Jørgensen.

Den første koncert var d. 21. februar 2017, og netop denne dag var dagen, hvor Leonard Cohen selv optrådte første gang til et velgørenhedsshow med Judy Collins i 1967, da han var 34 år.

”Siden koncerten i 2017 har en masse spillesteder i DK rykket for at få det ud på deres steder også. Derfor lavede vi 10 koncerter nu rundt i landet. Så det er sådan en form for kærlighedsprojekt for Cohen og hans musik, for vi er jo alle kæmpe fans! Det er helt fantastisk at stå og dele det med så mange mennesker. Vi havde ikke regnet med så massivt mange,” fortæller Lars om oplevelsen, der således og med stor succes er sat i værk af hans bror Troels.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig